Barcelona, Španjolska 2

Kategorija: Mobilnost Objavljeno: Četvrtak, 21 Studeni 2019 Napisao/la Marina Lisica

A SATISFYING SCHOOL EXPERIENCE-STRATEGIES AND SKILLS FOR TEACHERS

Nina Lonić, prof. Engleskog i Njemačkog jezika

 

U sklopu programa Erasmus+ posjetila sam Barcelonu i sudjelovala na tečaju 'A Satisfying School Experience - Strategies and Skills for Teachers' u terminu od 28. listopada do 2.studenog. Na tečaju je sudjelovalo pet učiteljica razredne nastave iz Švedske, dvije učiteljice razredne nastave iz Francuske, nastavnik iz Belgije, nastavnica iz Zagreba i ravnateljica sa Cipra. 

Prvi dan tečaja svatko je predstavio sebe, svoju školu i državu kroz Power Point prezentaciju, a nakon toga je uslijedio razgovor o metodama i načinu rada sa učenicima.

 

Sljedećeg dana smo seminar započeli sa SWOT analizom gdje smo u grupama pričali o problemima s kojima se susrećemo u radu sa učenicima i analizirali ih prema toj metodi. Drugi dio seminara je bilo predavanje o pozitivnoj psihologiji i njenoj primjeni u obrazovnom sustavu. Nakon toga je voditeljica pokazala primjere tzv. pozitivnog obrazovanja u Australiji, Njemačkoj i Bhutanu.

 

Treći dan smo odabirali aktivnosti za rad sa učenicima prema tzv. Perma modelu te se upoznali sa holističkim pristupom obrazovanju. Kolegice iz Švedske su nam na poslijetku pokazale konkretnu vježbu koju one izvode na satu sa učenicima kao prevenciju od stresa i umora.

 

Četvrti dan je bio posvećen načinima prevencije burnout sindroma kod nastavnika od kojih se kolegijalno promatranje učinilo najučinkovitijom metodom prevencije. Kao kraj tom predavanju voditeljica je osmislila aktivnost opuštanja uz vođenu meditaciju i umirujuću glazbu.

 

Zadnji dan smo izrađivali okvirni plan stvaranja sretnog školskog okruženja i za učenike i za nastavnike. Nakon toga je uslijedila prezentacija i diskusija o svakom pojedinom planu s voditeljicom tečaja i ostalim sudionicima.

 

Tečaj je bio jako koristan zbog izmjene iskustava i načina rada sa nastavnicama drugih zemalja te ujedno i zbog teoretskog i praktičnog dijela voditeljice tečaja koja je završila psihoanalizu. Mnoge aktivnosti sa tečaja ću primijeniti u nastavi sa učenicima i podijeliti sa svojim kolegama u školi kako bi što uspješnije stvorili sretno i pozitivno školsko okruženje.

Nina Lonić, prof. Engleskog i Njemačkog jezika  

 

Hitovi: 834

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice