Firenza, Italija

Kategorija: Mobilnost
Objavljeno: Ponedjeljak, 01 Studeni 2021
Napisao/la Marina Lisica
U sklopu Erasmus+ projekta naše škole pod nazivom Bridging the gap sudjelovala sam na tečaju Happy Schools: Positive Education for Well-Being and Life Skills Developments u Firenci u trajanju od 25.10. - 30.10. 2021.
  
1. dan
Predstavljanje i upoznavanje. Uz izgovor našeg imena morali smo napraviti i gestu kako se trenutno osjećamo i zatim smo morali ime i gestu svake osobe tako da svi lakše zapamtimo kako se tko zove. Zaista je pomoglo, ujednom je bilo i jako smiješno i zabavno. Koncentrirali smo se na pravilno disanje i na to kako učionicu napraviti sigurnim mjestom gdje se učenici dobro osjećaju.
Predavačica Susan Gagliano nam je predstavila model sreće i psihološkog blagostanja pod nazivom PERMA od psihologa Martina Selingmana prema kojem smo radili narednih dana.
2. dan
Objašnjenje termina pozitivna psihologija i emocionalna inteligencija. Raspravljali smo o problemima s kojima se susrećemo u učionicama, bili smo podijeleni u grupe i tražili smo moguća riješenja. Dobili smo zadatak da tijekom narednih dana uslikamo pet fotografija koje su u nama izazvali emocije prema PERMA modelu.
3.dan
Jutarnja meditacija, objašnjenje termina mindfulness, praktične vježbe. Vježbali smo kako poboljšati naš pristup, komunikaciju i suradnju. Radili smo u manjim grupicama ili u parovima. Raspravljali smo o jednoj fotografiji. Bilo je zanimljivo kako je svatko od nas imao drugačiju perspektivu i kako je jedna slika izazvala u svakom od nas potpuno drugačije emocije. Naučili smo kako takvu vrstu dijaloga primjeniti u učionici da učenike uključimo u raspravu i potaknemo zanimanje za nastavnu temu u njima.
4. dan
Danas smo obradili termine flow i engagment (angažman). Stanje flow je stanje protoka gdje bez napora ostvarujemo iznimne rezultate, a da pritom imamo osjećaj da vrijeme sporo prolazi. Opet smo si pokazivali praktične primjere, metode i igre kako postignuti takvo stanje u učionici. Raspravljali smo i dobrostanju nastavnika, kako je bitno za nas pronaći balans jer ako ga nemamo u sebi, ne možemo ga dati ni našim učenicima.
5. dan
Igrali smo igru Potraga za blagom. Bili smo podijeleni u tri grupe. Dobili smo četiri zadataka na različitim lokacijama u gradu. Na primjer morali smo imitirati kipove na trgu Piazza dalla Signoria ili snimiti video s lokalnim stanovnikom koji je trebao objasniti zašto je Firenca tako lijepa. Igra je bila jako zabavna i puno smo se nasmijali. Svoje doživljaje smo si prepričali uz cappuccino u blizini katedrale.
Vratili smo se u učionicu gdje smo prezentirali naših 5 fotografija i dobile smo certifikate.
Naša mentorica Susan Gagliano je bila zaista jako zanimljiva, inspirativna i napunila nas je pozitivnom energijom.
6. dan
Zajednički izlet na kojem smo upoznali i okusili ljepote Toskane. Posjetili smo gradove Pisu, San Gimignano i Sienu. Kušali smo tradicionalne proizvode i poznato vino Chianti. Svi smo bili oduševljeni, ali istovremeno tužni jer je naš tečaj završio. Stvorili smo nova prijateljstva i nadamo se da ćemo se u budućnosti opet sresti.
Kristyna Rygolova, učiteljica Češkog jezika
 

Dublin, Irska

Kategorija: Mobilnost
Objavljeno: Ponedjeljak, 25 Listopad 2021
Napisao/la Marina Lisica
                
U sklopu Erasmus+ projekta naše škole pod nazivom Bridging the gap sudjelovale smo na tečaju Intensive English Language and Culture Course u Dublinu u trajanju od 18.10. - 23.10. 2021.

Opširnije:Dublin, Irska

Atena, Grčka

Kategorija: Mobilnost
Objavljeno: Ponedjeljak, 18 Listopad 2021
Napisao/la Marina Lisica
        
U sklopu Erasmus+ projekta naše škole pod nazivom Bridging the gap sudjelovale smo na tečaju Managing a diverse classroom: Facing upcoming challenges u Ateni u trajanju od 11.10. - 16.10. 2021. 

Okrugli stol

Kategorija: Diseminacija
Objavljeno: Srijeda, 22 Lipanj 2022
Napisao/la Marina Lisica

Na sjednici Učiteljskog vijeća naše škole, održanoj 21. lipnja 2022., ravnateljica Mirka Sikirić napravila je osvrt u vidu prezentacije na dosad provedene aktivnosti u sklopu projekta "Bridging the Gap". Također je najavila buduće planirane aktivnosti. Nakon toga organiziran je okrugli stol za nastavno osoblje škole na kojem su iznesene ideje za još bolje inkluzivno ozračje naše škole, razne suradnje s nastavnicima koji su pohađali strukturirane tečajeve te je dogovorena prijava na novi Erasmus+ poziv s ciljem mobilnosti učenika.

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice