Prag, Republika Češka

Kategorija: Mobilnost Objavljeno: Utorak, 07 Siječanj 2020 Napisao/la Marina Lisica

FOREIGN LANGUAGE TEACHING”

Silvija Sikirić, prof. Njemačkog i Španjolskog jezika

U okviru Erasmus+ projekta naše škole "Mogu više" sudjelovala sam na tečaju "Foreign Language Teaching" u Pragu od 18.11. do 22.11. 2019. Kroz pet dana tečaja nas četiri polaznice (iz Njemačke, Italije, Slovačke i Hrvatske) upoznale smo se s različitim metodama poučavanja stranih jezika i s različitim IKT- alatima korisnim za nastavu stranog jezika kao i primjerenim igrama i načinima na koje poučavanje gramatike učenicima može biti zabavno. 

Prvi dan smo započele s igrama za upoznavanje nakon kojih su uslijedile radionice na temu CLIL. Vidjele smo sa snimaka nastavnih satova kako izgleda primjena CLIL-a u češkim školama te smo i same isprobale razne metode koje se koriste. To nam je pomoglo da shvatimo prednosti i izazove takve vrste nastave. Već tog prvog dana organizatori su nas poveli u obilazak prekrasnog Praga. 

Drugi dan smo započele sa Direct method of language presentation pomoću koje smo učile španjolski jezik te smo i same morale poučavati ostale polaznice koristeći tu metoda (ja sam ih podučavala hrvatski – što je bilo jako zahtjevno :-) ) Taj dan smo također isprobale koristiti i projektni tip nastave (task based learning), a predstavljen nam je i niz različitih metoda za poučavanje gramatike na učenicima zabavan način.

Treći dan je bio posvećen primjeni IKT alata u nastavi, a u popodnevnim satima smo posjetile jednu prašku srednju školu s dugom tradicijom ali i vrlo inventivnim načinima rada, poučavanja i financiranja čiji se učenici obrazuju u vrhunske ICT- stručnjake.

Četvrti dan smo isprobale razne aktivnosti prikladne za razvijanje vještina čitanja, pisanja, govorenja i slušanja koje potiču učenike na aktivniji pristup učenju. U popodnevnim satima smo posjetile praški dvorac.

Posljednji dan tečaja bio je u potpunosti posvećen upotrebi igara u nastavi, a kao i sve ostale dane tečaja, sve igre smo i same isprobale.

Organizator tečaja je ITC International. Njihovi ljubazni djelatnici čitavo su vrijeme nama polaznicama bili na raspolaganju sa svim potrebnim informacijama i materijalima prije i za vrijeme samog tečaja. Veći dio slobodnog vremena provela sam u istraživanju Praga i upoznavanju i razmjeni iskustava s drugim polaznicama.

Silvija Sikirić, prof. Njemačkog i Španjolskog jezika   

Hitovi: 907

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice