Superpravednici

Kategorija: Knjižnica Objavljeno: Četvrtak, 19 Svibanj 2022 Napisao/la Marijana Pavić

 

 Daroviti učenici trećih razreda ove su se školske godine uključili u projekt koji je pokrenula udruga za promicanje i unaprjeđivanje filozofije za djecu  Mala filozofija pod nazivom Superpravednici – kritičkim mišljenjem do spoznaje i poštivanja ljudskih prava.

Projekt je vođen idejom kako kvalitetno djecu potaknuti na spoznaju i poštivanje  ljudskih prava kroz razne strategije učenja vezane uz razvoj kritičkog mišljenja. Inspiracija ovog projekta, temelji se na važnim načelima filozofije s djecom koja može proširiti vidike i pomoći im u razvoju vlastita mišljenja, promišljanju svakodnevice, ohrabrenju u izražavanju vlastitih pitanja, traženju odgovora te izražavanju  brige za vrijednosti koje su svima važne.

Projekt je u našoj školi vodila školska knjižničarka Marijana Pavić koja je s  učenicima provela pet radionica  kroz koje su djeca razvijala kritičko mišljenje, osvještavala nužnost poštivanja i aktivnog zalaganja za zaštitu ljudskih prava, razvijala svoj rječnik i socijalne vještine te promišljala o budućim građanskim angažmanima.        

Projekt Superpravednici realiziran je u osam škola partnera i jednoj narodnoj knjižnici. U našoj školi proveden je tijekom ožujka i travnja u sklopu radionica za darovite učenike 3.a i 3.c razreda. Nakon uspješno odrađenih radionica, voditelj projekta i udruge Mala filozofija dr.sc. Bruno Ćurko učenicima i knjižničarki svečano je uručio diplome kao i prigodne poklone – majice s logom Superpravednika te pernice s priborom za pisanje od ekoloških i recikliranih materijala.

Učenici su izrazili veliko zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom projektu kao i temom ljudskih i dječjih prava te će saznanja i promišljanja o svemu što su saznali dijeliti, širiti i produbljivati  među vršnjacima kako bi naš svijet činili boljim mjestom za život.

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice