Mjesec školskih knjižnica - susreti putem Skypea i razmjena straničnika s Portugalom, Litvom i Rumunjskom

Kategorija: Knjižnica Objavljeno: Srijeda, 11 Studeni 2020 Napisao/la Marijana Pavić

 

Tijekom listopada – Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica naša školska knjižnica uključila se u projekte Bookmark Exchange Project i Skype Project u organizaciji  Međunarodne udruge školskih knjižničara.

U sklopu projekta razmjene straničnika Bookmark Exchange Project učenici 5.a razreda izradili su straničnike za svoje vršnjake koji pohađaju školu Klaipedos Tauralaukio progimnazija u gradu Klaipedi u Litvi dok su učenici 5.b razreda svoje straničnike poslali u školu Liceul Teoretic Ioan Buteanu koja se nalazi u rumunjskom gradu Somcuta Mare. Ovogodišnja tema glasila je Finding your way to good health and well being te su učenici oslikali straničnike motivima onih aktivnosti i prizora koji im pomažu u očuvanju zdravlja i koji ih čine sretnima te su ispisali poruke podrške na engleskom jeziku uz pomoć učiteljice Engleskog jezika Nine Lonić. Usto su istražili navedene države i gradove te proučili njihov geografski položaj i znamenitosti. Pročitali su i neobičnu priču suvremenog litavskog književnika Gendrutisa Morkunasa  iz zbirke priča Priče iz legla buha koju imamo u našoj školskoj knjižnici. Učenici su bili naročito oduševljeni kada su stigli straničnici koje su izradili učenici iz Litve i Rumunjske – svaki učenik dobio je svoj originalni straničnik kao trajnu uspomenu i praktično pomagalo pri čitanju.

Učenici 7.a razreda  pripremili su izlaganja na engleskom jeziku o našoj školi, Bibinjama, Zadru i Hrvatskoj kao i o školskoj knjižnici te nekim od značajnijih osoba u Hrvatskoj prošlosti i sadašnjosti za što ih je pripremila učiteljica Engleskog jezika Marina Lisica. Potom su održali susret uživo preko Skypea s učenicima iz škole Agrupamento de Escolas de Paços de Brandão iz porugalskog grada Paços de Brandão koji se nalazi nedaleko od grada Porta.

Grupa učenika iz 6.b razreda s učiteljicom Ninom Lonić također je održala susret putem Skypea s učenicima iz grada Barcelosa na sjeveru Portugala. Učenici su također pripremili izlaganja na engleskom jeziku o Hrvatskoj, Zadru, Bibinjama, školi kao i o knjigama koje vole čitati, a pojavila se i ideja da održimo još jedan sat uoči božićnih blagdana na kojem bismo razgovarali o tradicijskim običajima vezanima uz Božić.

Uz pripremljena izlaganja na engleskom jeziku ipak su najzanimljiviji bili nevezani razgovori koji su uslijedili pri kraju. Nije trebalo puno vremena da učenici međusobno “kliknu”  i prepoznaju zajedničke interese i sličnosti te će svoja upoznavanja s novim prijateljima iz Portugala zasigurno nastaviti i samostalno preko društvenih mreža.

 

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice