Virtualna šetnja muzejima i posjet Bigečevoj kući

Kategorija: Knjižnica Objavljeno: Petak, 28 Siječanj 2022 Napisao/la Marijana Pavić

 

Ovogodišnja nacionalna manifestacija Noć muzeja bila je prilika da naše učenike upoznamo s muzejima u našoj bližoj okolini i razgovaramo o ulozi, značaju i važnosti muzeja kao institucija koje čuvaju vrijednu povijesnu i suvremenu građu kako bi je sačuvali za buduće generacije, ali i približili sadašnjim generacijama putem različitih aktivnosti.

Ispred naše školske knjižnice učenice polaznice izvannastavne aktivnosti Mladi knjižničari osmislile su pano s QR kodovima koji vode u virtualne šetnje zadarskim muzejima, a pano je iskorišten i kao materijal za radionice s učenicima. Naime, učenici 5.a i 6.a razreda sa svojim učiteljicama povijesti i knjižničarkom proveli su radionice rješavajući zadatke vezane uz pojedine zadarske muzeje na koje su odgovore pronalazili proučavajući muzejske stranice učitane u QR kodovima na panou. Na taj su način povezali povijest i sadašnjost, usvajali nova i proširivali stara znanja, tražili informacije i koristili modernu tehnologiju razvijajući pritom informacijsku pismenost.

Za razliku od virtualne šetnje, učenici 7.a i 8.a razreda otišli su u stvarnu šetnju Bibinjama i posjetili Bigečevu kuću – novi mjesni izložbeni prostor u kojem se trenutno nalazi  retrospektivna izložba fotografija  tradicionalne bibinjske kulturne  manifestacije Raspivano Bibinje.

Na ovaj način uspješno smo ostvarili temu  ovogodišnje Noći muzeja - Između stvarnog i digitalnog. U skorije vrijeme nadamo se realizaciji što je više mogućih stvarnih posjeta našim muzejima i izložbama.  

 

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice