Radionica iz astronomije

Objavljeno: Srijeda, 23 Prosinac 2020 Napisao/la Antonia Budanko Brkić

 U organizaciji Zajednice tehničke kulture Zadarske županije i Hrvatskog astronomskog društva, učenici 4.b razreda prisustvovali su radionicama i predavanjima iz astronomije pod vodstvom Doriana Božićevića, tajnika Hrvatskog astronomskog društva i Željka Vidovića, predsjednika Zajednice tehničke kulture. Radionice i predavanja provodile su se 14.i 15. prosinca u vremenu od 16.00- 19.00h.

Gosp. Dorian radionicu je započeo razgovorom o Suncu. Učenicima je bilo jako zanimljivo i neobično da je Sunce zvijezda napravljena od plina te da oko Sunca kruže i asteroidi, kometi, meteoroidi... Učenici su pozorno slušali marljivo bojali bojanku Sunčevog sustava. S nestrpljenjem su  čekali odlazak u dvorište i pogled kroz  teleskop. Poziv u dvorište donio je veliko uzbuđenje Učenici su čuli još mnogo zanimljivosti o pojedinim planetima: koliko su veliki, od kojeg materijala, koje temperature prevladavaju na kojem planetu i još mnogo toga. Učenici i učiteljica uživali su i divili se pogledu na Saturn i Jupiter.

Drugog dana nastavila se radionica i razgovor o planetima i svemiru. Učenici su uspješno prepoznali planete koje su vidjeli na teleskopu i one o kojima su slušali prethodnog dana, imenovali ih te ih posložili od najvećeg do najmanjeg.

Bilo je zanimljivo  i lijepo iskustvo. Svi učenici vjeruju da će baš tu radionicu pamtiti dugo.

Ivana Sorić

Hitovi: 632

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice