PROGRAM ZDRAV ZA PET

Kategorija: Preventivni programi Objavljeno: Petak, 28 Travanj 2023 Napisao/la Antonia Budanko Brkić

27.4. U sklopu ŠPP "Zdrav za 5"; djelatnica policije održala je predavanje „Nula promila“ na temu ; štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola, u sva tri osma razreda.
Učenike je upoznala sa kazneno-pravnim odredbama, odgovornošću te specifičnostima vezanim uz adolescentsku dob i odrastanje te problematiku ovisnosti, Statistički podaci koji govore o sve ranijem početku pijenja i prvih opijanja kod mladih vrlo su alarmantni te je važno za napomenuti da prema relevantnim istraživanjima, ukoliko tinejdžer pije prije nego napuni 15 godina, ima četiri puta veću vjerojatnost da razvije ovisnost o alkoholu i sedam puta veću vjerojatnost da će biti sudionik prometne nesreće.

U većini zemalja mladi žive u okolini gdje je alkohol dio svakodnevnog života. Piće se smatra prihvatljivim sredstvom postizanja ugode iako je u većini zemalja prodaja alkohola kao i konzumacija, zabranjena ispod određene dobi. No, postoji široki spektar činjenica koje
ohrabruju mlade ljude da počnu koristiti alkohol. Najčešće su to pritisak vršnjaka, pritisak medija (reklamiranje u prvom redu piva kao glorificiranog napitka), druženje s vršnjacima
koji piju i okupljanje kod kuće, na ulici, u parkovima, posjedovanje previše novca i velika kupovna moć kod nekih mladih, bježanje od problema u školi ili u obitelji te dokolica.
Najučestalije štetne posljedice konzumiranja alkohola među mladima su akutno trovanje, nesreće, nasilje i kriminalitet.
Nedovoljna informiranost mladih o štetnosti utjecaja alkohola i neznanje o nastanku bolesti ukazuju na potrebu sustavnog i cjelovitog provođenja preventivnih programa usmjerenih na podizanje razine znanja i svijesti o ovom problemu kod mladih.

Hitovi: 197

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice