Božić u mom domu- uživajte čitajući!

Kategorija: Hrvatski jezik 7 Objavljeno: Srijeda, 21 Prosinac 2022 Napisao/la Antonia Budanko Brkić

Učenici literarno-medijske grupe koju vodi nastavnica hrvatskoga jezika Jasminka Adžić Sikirić pisali su prigodne literarne radove na temu Božić u mom domu. Uživajte u božićnom ozračju čitajući njihove radove!

Božić u mojoj obitelji 

Oh, što volim taj dan! Kad bolje razmislim, to mi je najdraži dan u cijeloj godini. U zraku se osjeća neka radost, a o mirisima toga dana bih posebno. Broj jedan - bakalar, što reći? Bez njega Badnjak ne bi bio Badnjak, ali moram priznati meni nije baš drag, ali... riba, lignje ili što tko želi čisti se, sprema na razne načine,  miris mora, ribe, bakalara u našoj kući pomiješano s tamjanom kojeg moja mama dok moli nosi po kući. Na kraju dana meni najdraži miris je miris fritula koje mama počinje spremati prije odlaska na misu ponoćku. Cijelu večer pjevamo božićne pjesme, palimo prskalice i  odlazimo na misu. Ponoćka je  najbolja misa, svi  pjevaju, crkva je okićena i sve miriše na ljubav i mir. Božić- Isusov rođendan. Mir, sreća i veselje. Puna nam je kuća kolača, fritula i super hrane. Miomirisi se šire po našoj kući. Na Božić imamo najsvečaniji ručak i najukusnije slastice. Ljudi dolaze u goste i s njima je najzabavnije; pjevamo, plešemo, igramo se.
No postoji još jedan razlog zašto ja volim ove dane - to je da nitko nije tužan. Isusovo rođenje svako lice ukrasi osmijehom i srce ispuni ljubavlju.

Marija Sović, 7.b – nagrađeni rad na natječaju Narodnog muzeja Božić u mom domu

 

BOŽIĆ U MOM DOMU

Nada, mir, radost, ljubav; uz njih dočekujemo rođenje malog Krista. Došašće je vrijeme prije Božića, ujedno i početak crkvene godine. U mom domu to je jedno mirno i toplo razdoblje. Imam osjećaj da je u tom razdoblju sve puno emocija i  da su svi sretni. Grad je pun lampica i radosnih ljudi. Oni koji nisu u mogućnosti biti toliko sretni i biti sa svojim najmilijima nadam se da se i njih netko sjeti i usreći ih malom sitnicom. Ja koliko mogu pokušavam tomu doprinijeti. Osim Božića u to vrijeme vesele nas sveti Nikola i sveta Lucija. Kad sam bila mala, vjerovala sam da oni nose darove, ali sad kad znam da su to moji roditelji i dalje me jednako veseli. Do Božića imamo mnogo raznih događanja za djecu i mlade u našem mistu. Nakon toga slijedi Badnjak. On mi je u tim danima najdraži. Kuća je puna mirisa, pjesme i veselja. Taj dan cijela je obitelj je u nekoj zbrci. Kada dođe šest sati svi sjedamo na stol. Dok tata tamjanom blagoslivlja prostorije našeg doma ja i moja obitelj molimo svake godine određenu molitvu. Svatko drži svoju svijeću i jednu za one koje su nas napustili. Nakon svečane večere otvaramo božićne poklone. Svaka obitelj izađe na ulicu donese nešto za piće, kolača, svoju dobru volju i svoju sreću. Pali se koleda i  pjevaju se božićne pjesme. Uz koledu dočekamo i polnoćku.  Za Božić smo svi zajedno. Nakon ručka posjećujemo jedni druge, veselimo se i pjevamo. Kako nas je naša baka napustila na božićnu večer, idemo na večer na svetu misu i molimo se za nju. Nakon mise svi dođu kod nas; to mi je najdraži dio Božića. Tada mi dođe žao što je Božić izmiče kraju i poželim da traje bar još koji dan.

Ana Lisica, 6.b

 

Božić u mom domu

 Badnje jutro je tu. U zraku se osjeća neki poseban ugođaj; ipak to nije obično jutro kao druga jutra. Užurbana kretanja po kući već su počela. Mama priprema bakalar za kuhanje što se kod nas tradicionalno sprema za Badnjak uz neku drugu ribu. Okupljamo se za stolom, ručamo. Nakon ručka počinju priprema za badnju večeru. Tata će spremati lignje na žaru, mama rižoto, a baka kod koje ćemo svi skupa večerati peći će fritule od kojih miriše cijela kuća. Prije početka večere muški članovi obitelji vrše obred kađenja kuća. Na stolu se nalaze svijeće koje se pale za svakog člana obitelji, za napredak i zdravlje u sljedećoj godini. Slijedi molitva za večeru. U mojoj ulici tradicionalno se pali koleda gdje se svi okupimo i zabavljamo uz vatru. Kad otkuca ponoć, krećemo na misu polnoćku u crkvu. Svanulo je Božićno jutro gdje svi jedni drugima zaželimo sretan Božić i jurimo pod bor vidjeti što smo dobili na poklon. Nakon toga krećemo na svetu misu pa opet kod bake gdje se svi okupimo i blagujemo božićni ručak. 

Marta Šindija, 7.b

Hitovi: 162

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice