"Županijo, sretan ti rođendan!"

Objavljeno: Utorak, 13 Travanj 2021 Napisao/la Antonia Budanko Brkić
Učenici 5.a su uz pomoć mentorica Ana Frleta i Miljana Ćavar Radić izradili maketu ostataka crkve sv. Petra na Petrini i repliku tzv. "bibinjskih naušnica"
Njihov rad je nagrađen. 

Izložba Županijo sretan ti rođendan postavljena je  12. travnja 2021. u Kneževoj palači. Radovi na izložbi rezultat su istoimenog natječaja namijenjenog djeci u dječjim vrtićima i učenicima osnovnih i srednjih škola s područja  Zadarske županije. Na natječaj, koji je trajao od 16. veljače do 29. ožujka 2021. godine, pristiglo je mnoštvo radova iz svakog kuta naše županije. 

Tema natječaja bila je prikazati prirodne i kulturne karakteristike u neposrednom okruženju sudionika za koje su sudionici smatrali kako su bitni za prepoznatljivost Zadarske županije. Kako natječaj nije bio likovni ograničen, nepoznata i manje poznata kulturna baština prikazana je likovnim i literarnim radovima, maketama, ali i s nekoliko video uradaka.

Svrha natječaja bila je okupiti na jednom mjestu manje poznate i nepoznate prirodne i kulturne karakteristike Zadarske županije viđene očima najmlađih generacija. Cilj ovog projekta je potaknuti svijest o svojoj županiji kod djece u dječjim vrtićima i učenika osnovnih i srednjih škola i prikazati njihovo viđenje županije u kojoj žive, kao i predočiti originalnu čestitku Zadarskoj županiji povodom Dana Zadarske županije. Također, cilj projekta je poticati kreativnost i maštu preko likovnog i literarnog izražavanja.

Pristigli radovi podijeljeni su u četiri dobne kategorije, a ocjenjivački žiri Narodnog muzeja odabrao je i prigodno nagradio najbolji rad u svakoj od kategorija.

 

Pobjednici natječaja:

U kategoriji Djeca u dječjim vrtićima: DV Radost PO Vruljica

U kategoriji Učenici nižih razreda osnovne škole: OŠ Šime Budinić

U kategoriji Učenici viših razreda osnovne škole: OŠ Stjepan Radić (Bibinje)

U kategoriji Učenici u srednjim školama: Gimnazija Vladimir Nazor

 

Izložba je otvorena do 7. svibnja 2021. godine, a ulaz je besplatan. Pobjednici natječaja mogu svoje nagrade preuzeti na pultu Kneževe palače. Za sve sudionike pripremljene su i simbolične zahvalnice koje se također mogu preuzeti na pultu Kneževe palače. Svi sudionici mogu svoje radove preuzeti nakon zatvaranja izložbe u Kneževoj palači.

Hitovi: 479

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice