Skype susret s prijateljima iz Litve

Kategorija: Knjižnica Objavljeno: Ponedjeljak, 21 Listopad 2019 Napisao/la Marijana Pavić

U mjesecu školskih knjižnica i naša školska knjižnica sudjeluje u brojnim projektima među kojima je i Skype projekt koji omogućuje Međunarodna udruga školskih knjižnica. U sklopu projekta uspostavili smo vezu sa školskom knjižnicom Kaunas Panemune Primary School iz litavskog grada Kaunasa.

U međusobnoj prepisci elektronskom poštom razmijenili smo informacije o našim školama, o Hrvatskoj i Litvi, o hrvatskim i litavskim književnicima i čitateljskim navikama naših učenika kao i aktivnostima koje provode obje knjižnice. Vrhunac je bio virtualan susret preko Skypea s prijateljima iz daleke Litve s kojima smo razgovarali uživo, upoznali se, predstavili svoje škole, zemlje, pisce i knjige koje čitamo. Cijeli susret odvijao se, naravno na engleskom jezika, a sudjelovali su učenici iz 6. b i 7.c razreda i to Leonarda Pavelić, Nina Ćuković, Ivan Šimunić, Marta Bralić, Marta Bugarija, Modena Lonić, Ante Mikulić, Lucija Šindija i Cvita Lisica koje su vodile i pripremale učiteljica Engleskog jezika Marina Sikirić i knjižničarka Marijana Pavić. Uz glazbenu pratnju učitelja Glazbene kulture Josipa Đape na kraju smo za prijetelje iz Litve otpjevali tradicionalnu dalmatinski pjesmu Ćiribiribela kojom su naši sugovornici bili oduševljeni. Ovaj susret omogućio nam je bolje upoznavanje Litve, litavske kulture i načina života. Saznali smo puno o litavskim književnicima i pročitali priče njihovih poznatih pisaca čija su djela prevedena na hrvatski jezik jako popularna zadnjih godina kao što su Kestutis Kasparavičius i Gendrutis Morkunas. Također smo saznali i koja su djela hrvatskih autora prevedena na litavski jezik i shvatili da ih i nema baš puno te da bi hrvatska književnost trebala biti puno više zastupljena i na drugim europskim jezicima. Za sada su tu samo Priče iz davnine Ivane Brlić Mažuranić i priče Grigora Viteza O zecu koji se volio smijati.

U svakom slučaju, ovaj nas je projekt jako obogatio novim saznanjima i novim prijateljstvima te još jednom dokazao kako je svijet i velik i malen istovremeno,  te koliko smo svi međusobno slični u svojim različitostima gdje god živjeli.

M. Pavić

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice