Virtualni književni susret s Jasminkom Tihi-Stepanić

Kategorija: Knjižnica Objavljeno: Utorak, 06 Veljača 2024 Napisao/la Marijana Pavić

 Polaznice našeg školskog čitateljskog kluba Razgovaraj o tome! koji je formiran ove školske godine, a pohađa ga devet učenica osmih razreda održao je virtualni književni susret s književnicom Jasminkom Tihi-Stepanić, autoricom brojnih popularnih suvremenih i uspješnih romana za mlade.

Susret se održao u školskoj knjižnici, a koristili smo platformu za učenje i suradnju Teams. Naime, tijekom nekoliko mjeseci čitale smo autoričine romane Ljeto na jezeru Čiču, Dom iza žice, Gdje je Beata?, Imaš fejs? i Rukavica za Matildu te poželjeli razgovarati sa spisateljicom kako bismo pročitana djela sagledali i iz drugoga kuta – iz kuta pisca.

Susret s  književnicom bio je vrlo zanimljiv i prošao je vrlo brzo u ugodnom i opuštenom ozračju. Spisateljici smo postavljali puno pitanja vezanih uz njezine romane i pisanje te na svako od njih dobili zanimljiv odgovor. Spisateljica se potrudila što bolje objasniti odgovore tako da smo puno naučile o pisanju i stvaranju romana kao i o piscima općenito. Razgovor je bio ugodan i iskren, a na kraju smo otkrile jedan vrlo zanimljiv roman naslova Dan kada sam ubrala cvijet koji spada u žanr distopijskih romana za mlade te je prvi hrvatski roman takve vrste. Iako smo mislile da znamo sve o romanaima koje smo pročitale, saznale smo još mnoštvo drugih pojedinosti koje su vezane uz njihov nastanak. Veselimo se novim romanima Jadranke Tihi-Stepanić i nadamo se nekom budućem susretu uživo.

Naš čitateljski klub nastavlja s čitanjem suvremenih hrvatskih romana za mlade, ali i čitanjem klasika kao što je roman Mi djeca s kolodvora zoo. Čitanjem romana koji obrađuju problemske teme odrastanja mladih i traženjem svog mjesta u društvu želimo otvarati i detabuizirati različite teme te otvoreno razgovarati o njima, a usto uživati u čitanju i razvijati književni ukus.

Marija Sović, 8.b

Marijana Pavić, prof., str.sur.knjiž.

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice