Među najboljim čitateljima i ljubiteljima knjige u Hrvatskoj

Kategorija: Knjižnica Objavljeno: Ponedjeljak, 08 Svibanj 2023 Napisao/la Marijana Pavić

 

  Nakon plasmana na nacionalnu razinu natjecanja u znanju i kreativnosti Čitanjem do zvijezda došao je i trenutak odlaska na nacionalno natjecanje koje se održalo u III. osnovnoj školi i Srednjoj školi Čakovec u Čakovcu 5. svibnja. Naše plasirane učenice Flora Lisica iz 6.a razreda te Lorena Bugarija i Luce Gambiraža iz 6.b razreda našle su se u društvu više od 400 učenika iz Hrvatske koji su svoju strast za čitanjem pokazali u kvizovima znanja i kreativnim uradcima na temelju triju pročitanih knjiga.

Ovogodišnja tema natjecanja Čitanjem do zvijezda bila je Volim London, a čitali su se romani koje tema povezuje: Zvijer iz Buckinghamske palače autora Davida Walliamsa, Pekinezer Princ u službu Njezina Veličanstva autora Krunoslava Mikulana i roman Sir Arthura Conana Doylea Scherlock Holmes – Grimizna istraga. Naše učenice ostvarile su solidno 17. mjesto u kvizu znanja s ukupno osvojenih 80 bodova, dok je Flora s kreativnim uratkom – plakatom osvojila 26. mjesto s 81 bodom. Učenice je za kviz pripremala knjižničarka Marijana Pavić, a za izradu kreativnog uratka učiteljica Likovne kulture Miljana Ćavar Radić.

U pauzi nakon natjecateljskog dijela organizatori su nas poveli u obilazak Čakovca - starog grada Zrinskih s bogatom i zanimljivom povijesti koju su nam približili vodiči učenici Srednje škole Čakovec. Još ljepše iznenađenje bio je susret s piscem Krunoslavom Mikulanom koji je sa sobom poveo i glavnog protagonista romana Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva – psića pekinezera! Oduševljenju nije bilo kraja kao ni zajedničkim fotografijama i razgovoru s piscem i Princom. Bila je to prava fešta čitanja među čitateljskim sladokuscima i još jedan podsjetnik koliko je čitanje lijepo i važno.

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice