Radionice iz astronomije

Objavljeno: Utorak, 20 Listopad 2020 Napisao/la Marina Lisica

U organizaciji Zajednice tehničke kulture Zadarske županije i Hrvatskog astronomskog društva, učenici 2.b razreda prisustvovali su radionicama i predavanjima iz astronomije

pod vodstvom Doriana Božićevića, tajnika Hrvatskog astronomskog društva i Željka Vidovića, predsjednika Zajednice tehničke kulture. Radionice i predavanja provodile su se 1.i 2. listopada u vremenu od 19.00-21.00h.

Gosp. Dorian radionicu je započeo razgovorom o Suncu. Učenicima je bilo jako zanimljivo i neobično da je Sunce zvijezda napravljena od plina i veće je od bilo kojeg planeta. Osim Zemlje i drugih planeta, oko Sunca kruže i asteroidi, kometi, meteoroidi...

Naravno, učenici su s nestrpljenjem čekali odlazak u dvorište i pogled kroz velike teleskope. Za to vrijeme gosp. Željko Vidović „puhao“ je u tmurne oblake ☺  koji su priječili put pogledu na Jupiter i Saturn. Dok je gosp. Željko „puhao“, učenici su čuli još mnogo zanimljivosti o pojedinim planetima: koliko su veliki, od kojeg materijala, koje temperature prevladavaju na kojem planetu i još mnogo toga. Poziv u dvorište donio je veliko uzbuđenje. Vrlo brzo, učenici, teta asistentica i učiteljica uživali su i divili se pogledu na Saturn, Jupiter i Mjesec.

Drugog dana nastavila se radionica i razgovor o planetima i svemiru. Učenici su uspješno prepoznali planete koje su vidjeli na teleskopu i one o kojima su slušali prethodnog dana, imenovali ih te ih posložili od najvećeg do najmanjeg.

Bila je to jedna drugačija učionica no inače. Učionica s puno zanimljivosti i posebnog doživljaja i iskustva. Svi učenici vjeruju da će baš tu radionicu pamtiti dugo.

Zahvaljujemo gosp. Dorianu i Željku na predivnom iskustvu.

Hitovi: 577

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice