Barcelona, Španjolska

Kategorija: Mobilnost Objavljeno: Četvrtak, 21 Studeni 2019 Napisao/la Marina Lisica

MAKING PHOTOS AND VIDEOS IN THE CLASSROOM

Jasminka Adžić Sikirić, prof. Hrvatskog jezika

 

U sklopu Erasmus+ projekta naše škole „Mogu više" sudjelovala sam na tečaju 'Making photos and videos in the classroom' u trajanju od 7. - 12.10. u Barceloni. 


Prvi dan smo predstavljali sebe, svoj rad u školi, školu, grad i državu iz koje dolazimo. Pet sudionika radionice je bilo oduševljeno kulturnim i povijesnim znamenitostima grada Zadra. Osobito ih se dojmio zvuk morskih orgulja.

 

Naš drugi dan je počeo predavanjem „Creating and adapting visual resources”. Predavač je govorio o korisnosti novih tehnologija i njihove upotrebe u nastavi. Posebno je istaknuo dva programa za izradu videa: we.video i animoto.com. Govorio je o organizaciji timskog rada i podjeli zadaća. Svim radnjama koje prethode izradi kvalitetnog videa koji će sadržavati slike, glazbu, tekst i ostale različite efekte. Istaknuo je koje se sve životne vještine razvijaju prilikom istraživanja pri obradi teme koja se želi prikazati u videu. To su prvenstveno: empatija, kritičko razmišljanje, kreativnost, rješavanje problema, donošenje odluka, pozitivan stres... Nakon toga smo mi polaznici morali samostalno izraditi organizacijski plan koristeći Coogle program.

 

Treći dan smo imali radionicu Creative tools, Back up and storage from different devices. Predavač Alberto nam je pokazao kako on izrađuje video u programu wevideo i animoto te smo nakon toga samostalno pokušali uz njegovu intervenciju napraviti isto. Razradili smo koncept za završni zajednički video za koji smo četvrti dan imali terensku nastavu te obišli pet lokacija na kojima smo fotografirati. Navečer smo posjetili Piccassov muzeju.

 

Četvrti dan smo se okupili u Barcino školi te dogovorili kojih pet lokacija ćemo posjetiti i koliko dugo ćemo se zadržati na svakoj kako bismo napravili fotografije potrebne za izradu videa. Tema našeg filma je bila Cipele nisu bitne. Radnja prati pet različitih cipela koje predstavljaju različite osobnosti i kako se svaka od njih trudi ispuniti očekivanja okoline dok pri tom vlastite potrebe i želje padaju u drugi plan ili se pogube usput. Poruka je da se rješavanjem cipela rješavamo na neki način okova i okvira koje nam je društvo nametnulo ili mi sami sebi jer se plašimo biti svoji i drugačiji. Živi svoj život bi bila kratka poruka filma kojeg trebamo snimiti. Lokacije koje smo obilazili u neposrednoj su blizini škole, a to su: Arena (shopping centar), Magične fontane, Muzej Katalonije, Joan Miro Park, Barcino school. Završili smo sa snimanjem u 13.30h

 

Tema radionice peti dan je bila „Uređivanje videa i njegova objava” te „Pregled stečenih sposobnosti”. Prije svega smo organizirali fotografije u mape kako bismo lakše pronalazili odgovarajuće za video. Predavač je rekao kako za dobar video i dobru priču treba i do 20 sati rada. Svatko je na kraju predstavio svoj video film te smo dobili diplome. Svakako ću nešto slično napraviti s djecom kojoj predajem i veselim se realizaciji.

 

Zadnji dan smo proveli u zajedničkom cjelodnevnom obilasku grada uz pratnju vodiča.

Ovo iskustvo mi je bilo jako korisno i ugodno i svakako ga namjeravam ponoviti.

Jasminka Adžić Sikirić, prof. Hrvatskog jezika i književnosti

 

 

Hitovi: 558

Ustanove

Školsko zvono

Korisne poveznice